Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Nadaljuj

Individualno pokojninsko zavarovanje

 

V individualno pokojninsko zavarovanje se lahko vključi vsaka fizična oseba ter samostojno plačuje premije.

 

Zavarovanje omogoča dopolnitev kolektivne sheme dodatnega pokojninskega zavarovanja, v sklopu katere delodajalec sofinancira del premije.

 

Za vplačano glavnico in zajamčeni donos podsklada Moj steber zajamčeni, v Intesi Sanpaolo Bank jamčimo z vsem svojim premoženjem.

Kolektivno pokojninsko zavarovanje

 

V kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje se lahko vključijo fizične osebe prek svojega delodajalca, ki jim v celoti ali delno financira premije

 

Podjetje za svoje zaposlene oblikuje kolektivno pokojninsko shemo.

 

Podjetje z vključitvijo v dodatno pokojninsko zavarovanje pridobi dodatne davčne olajšave.

Informativno naročilo

Naročite informativno ponudbo prek spletnega obrazca. Hitro in enostavno. 

Vse kar morate vedeti o Prostovoljnem dodatnem pokojninskem zavarovanju

Kaj je prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje?

Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje predstavlja vplačevanje premij na osebne račune z namenom, da lastniki slednjih ob upokojitvi pridobijo pravico do dodatne pokojnine. Ker se nam je s pokojninsko reformo znižala višina pokojnine iz naslova obveznega pokojninskega zavarovanja, si z varčevanjem v Krovnem pokojninskem skladu Moj Steber (KPS Moj Steber) zagotovimo nadomestilo in s tem finančno samostojnost v tretjem življenjskem obdobju.

Kakšni so stroški, povezani s pokojninskim skladom?

Vstopni stroški: ob vsakokratnem vplačilu premije v KPS Moj Steber si upravljavec obračuna vstopne stroške, ki po pokojninskem načrtu znašajo maksimalno 3 %, z možnostjo znižanja pri kolektivnem pokojninskem zavarovanju glede na število zaposlenih, ki se vključijo, ter glede na način posredovanja podatkov o plačanih premijah.

Upravljavska provizija: obračuna se od povprečne čiste letne vrednosti sredstev posameznega podsklada KPS Moj Steber. Za posamezen podsklad znaša:

- Moj steber zajamčeni: 1%

- Moj steber uravnoteženi: 0,90%

- Moj steber dinamični: 0,85%

Izstopni stroški: ob izrednem prenehanju znašajo izstopni stroški 1 % odkupne vrednosti enot premoženja. Če je zavarovanec član KPS Moj steber najmanj 150 mesecev, se višina izstopnega stroška zniža na 0,75 % odkupne vrednosti enot premoženja. Ob rednem prenehanju pa znašajo izstopni stroški 0,5 % odkupne vrednosti enot premoženja. Če pa je zavarovanec KPS Moj steber več kot 180 mesecev, se višina stroškov zniža na 0, 35 % odkupne vrednosti enot premoženja.

Ali se vplačana premija šteje kot davčna olajšava?

Plačnik premije (delodajalec ali član) pridobi pravico, da vplačano premijo uveljavlja kot davčno olajšavo, vse do višine maksimalno davčno priznane olajšave za PDPZ.

Kakšne so davčne olajšave za občane in podjetja?

Na podlagi določil zakonodaje lahko plačnik uveljavlja plačane premije kot davčno olajšavo. Fizična oseba plačane premije uveljavlja pri napovedi za odmero dohodnine, pravna oseba pa si s tem znižuje davek na dohodek pravnih oseb. V primeru, da skupen znesek vplačane premije s strani člana in delodajalca presega maksimalno davčno priznano olajšavo, ima pri uveljavljanju davčne olajšave prednost delodajalec.

Kakšne so omejitve pri uveljavljanju olajšav?

Plačnik pridobi pravico, da vplačano premijo uveljavlja kot davčno olajšavo, vendar največ do višine maksimalno davčne priznane olajšave za PDPZ. Maksimalni znesek vplačane premije, ki je še predmet davčnih olajšav, znaša 5,844% bruto plače posameznika, oziroma 24% plačanih prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ta znesek ne sme presegati maksimalne olajšave za PDPZ, ki jo letno določi Ministrstvo za finance. Za leto 2019 ta znaša 2.819,09 EUR.

V primeru, da skupen znesek vplačane premije s strani člana in delodajalca presega maksimalno davčno priznano olajšavo, ima pri uveljavljanju davčne olajšave prednost delodajalec.

Kje lahko spremljam tekoče donosnosti?

Člani KPS Moj steber lahko tekoče podatke o donosnosti posameznih podskladov spremljajo v poslovnem dnevniku Finance. Komitenti, ki uporabljajo spletno Banko IN, pa lahko stanje spremljajo na svojem osebnem računu. 

Kdo jamči za donos podsklada Moj steber zajamčeni?

Banka Intesa Sanpaolo d.d., kot upravljavec KPS Moj steber, jamči za vse vplačane čiste premije in minimalni zajamčeni donos podsklada Moj steber zajamčeni. Zakonska minimalna zajamčena donosnost znaša 40% obrestne mere, ki jo na podlagi vsakokrat veljavnega Pravilnika o izračunu minimalne zajamčene donosnosti določi Ministrstvo za finance. Upravljavec jamči višji zajamčeni donos od zakonsko določenega in članom podsklada Moj steber zajamčeni zagotavlja 50% te obrestne mere.

Podsklada Moj steber uravnoteženi in Moj steber dinamični nimata jamstva upravljavca.