Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Nadaljuj

Poskrbite za svojo kibernetsko oz. računalniško varnost

Oktober je evropski mesec kibernetske oz. računalniške varnosti. Slovenija v vseevropski iniciativi tudi letos sodeluje s programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Intesa Sanpaolo Bank je zavezana osveščanju strank o varni rabi spleta, zato vam predstavljamo ključne informacije, kako lahko spremenite svoje vsakodnevno vedenje in kako prepoznate tveganja, ki jih prinašajo nove tehnologije.

 

Osnove kibernetske higiene – gesla, posodobitve in varnostne kopije

 

Kibernetska varnost je navada, ki jo pridobimo v mladosti in nas spremlja vse življenje. Osnovni napotki, ki jih je nujno upoštevati so:

 

  • Uporabljajte upravljalnike gesel in aktivirajte preverjanje v dveh korakih, kjer dobite dodatno geslo za vaš uporabniški račun prek SMS sporočila ali namenske aplikacije. Oglejte si videoposnetek s preprostimi koraki za zagotavljanje kibernetske varnosti, ki jih lahko vključimo v svoj vsakdan.
  • Skrbite, da so vse vaše naprave redno posodobljene, predvsem pa ne pozabite na varnostne kopije pomembnih dokumentov. Podatki odzivnega centra SI-CERT kažejo, da je v letu 2019 znašala povprečna izplačana odkupnina za povrnitev zašifriranih dokumentov kar 866 evrov. In ravno varnostne kopije so najzanesljivejša zaščita pred izsiljevalskimi virusi, pokvarjenim računalnikom ali izgubljenim telefonom.

 

V Sloveniji rekordno število primerov spletnih  goljufij

 

V lanskem letu je bilo obravnavanih kar 1.372 primerov goljufij, največ do zdaj. Zgolj tehnični ukrepi ne morejo zagotoviti varne rabe sodobnih tehnologij, še vedno je na strani uporabnikov, da prepoznate znake spletnih goljufij.

 

Vabe, ki jih nastavljajo spletni goljufi, so zelo preproste - nizke cene in velike obljube, pa naj bodo to super zaslužki, ugodni krediti, milijonske nagrade, brezplačne vinjete za en sam »všeček« na Facebooku ali neverjetno poceni izdelki. V sklopu programa Varni na internetu je nastala namenska spletna stran »Ne verjemi velikim obljubam!«, kjer lahko izveste več o tipičnih znakih prevar.

 

V drug sklop sodijo prevare, ki temeljijo na čustveni manipulaciji, žrtve pa so poleg visokega finančnega oškodovanja še pod hudim psihičnim pritiskom izsiljevalcev. V enem letu se je število primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki povečalo za kar 400 %. Kriminalci svoje žrtve največkrat iščejo na Facebooku in Instagramu, Zavedati se moramo, da se lahko za lepo profilno sliko ali obljubami o milijonskih nagradah skrivajo prevaranti. Za več informacij o tovrstnih prevarah obiščite spletno stran »Za profilno sliko je lahko kdorkoli!«.