Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Nadaljuj

Nova Direktiva o plačilnih storitvah (PSD)

Zaradi uporabe novih tehnologij, ki omogočajo sodobne načine plačil, je v zadnjih letih prišlo do izjemne rasti spletnih in mobilnih plačil. Septembra 2019 so v državah Evropske unije začeli veljati posodobljeni tehnični standardi, ki zagotavljajo varnejše plačilne storitve. Ena od najpomembnejših novosti, ki jo prinaša nova zakonodaja, je zato prav zagotavljanje povečane varnosti spletnih plačil.

 

Direktiva o plačilnih storitvah na notranjem trgu (PSD2), ki stopi v veljavo 14. 9. 2019, zahteva večjo varnost in boljšo zaščito potrošnikov pred goljufijami, možnimi zlorabami in drugimi incidenti (predvsem pri elektronskih plačilih). Direktiva spodbuja enoten in učinkovit vseevropski trg plačil ter inovacije in konkurenco na trgu.

 

Direktiva PSD2 določa tehnične standarde, ki pri elektronskih plačilih omogočajo varno avtentikacijo uporabnika in posledično zmanjšanje tveganja goljufij. Tehnični standardi se nanašajo na dostopanje do plačilnih računov uporabnikov prek spleta (na primer spletne ali mobilne banke), izvajanje elektronskih plačil oziroma na opravljanje kakršne koli dejavnosti prek kanala na daljavo (na primer brezstična plačila).

 

Skladno z novimi tehničnimi standardi morata biti za varno avtentikacijo potrošnika izpolnjena vsaj dva od treh elementov:

  • Kategorija znanja: nekaj kar potrošnik ve (npr. PIN koda, geslo).
  • Kategorija lastništva: nekaj kar potrošnik poseduje (npr. kartice, naprave).
  • Kategorija inherence: nekaj, kar je del potrošnika (npr. prstni odtisi, prepoznava glasu).

 

V Intesi Sanpaolo Bank smo že do zdaj za avtentikacijo uporabljali vse tri navedene elemente, zato uporabniki s 14. 9. 2019 ne boste zaznali sprememb pri uporabi storitev.

 

Za lažje razumevanje, kakšne novosti pri plačilih prinaša Direktiva o plačilnih storitvah PSD2, si oglejte video, ki ga je pripravilo Združenje bank Slovenije.